čtvrtek 16. října 2014

Čtyři dohody

Občas člověk potřebuje se znovu nadechnout, ale i vydechnout. Když vydechneme, chceme se možná zbavit něčeho co nás už vážně tížilo. Ale když se chceme žít, musíme dýchat a tedy musíme se znovu nadechnout. Pokud chcže pokud budeme nějakou činnost dělat nejlépe jak dovedeme, nemůžeme si pak říkat, že jsme něco měli v danou chvíli udělat lépe. Tím pádem se nemůžeme trápit posuzováním a hodnocením toho co jsme udělali, protože  jsme to opravdu dělali nejlépe, jak jsme v tu chvíli s těmi konkrétními znalostmi dělat mohli. eme žít a dýchat lépe, nemůžeme dýchat úplně vše. Je dobré si vybírat to, co lépe člověku prospívá a díky tomu se cítí více v pohodě a dobře. Patří sem různé myšlenky, víra. Pokud budeme vybírat a přebírat, přemýšlet a následně měnit, konat, inspirovat se z těchto studnic můžeme se pohnout, být lepší pro své blízké, ale i okolí...
Nedávno jsem našla Čtyři dohody od Jaroslava Duška (divadelní hra). Můžeme se inspirovat
jeho čtyřmi dohodami. Jsou to myšlenky, kterých se můžeme držet, či na ně myslet.. Možná nám bude líp a někam se posuneme.

1. Nehřeš slovem.
2. Neber si nic osobně.
3. Nevytvářej si žádné doměnky.
4. Dělej vše tak, jak nejlépe dovedeš.

 Vysvětlení

1. Nehřeš slovem: Jinými slovy – neurážejte, neomezujte nebo neohraničujte slovy druhé. Tato dohoda vychází z faktu, že slovo má obrovskou sílu. 

2. Neber si nic osobně: Bez toho, abychom popsali svůj svět (stůl) těžko budeme rozumět světu druhých.Nepřebírat na sebe pocity i zhoubné chování druhých. 

3. Nevytvářej si žádné domněnky: problém domněněk se skrývá za tím, že věříme, že jsou pravdivé...

4. Dělej vše tak, jak nejlépe dovedeš: že pokud budeme nějakou činnost dělat nejlépe jak dovedeme, nemůžeme si pak říkat, že jsme něco měli v danou chvíli udělat lépe. Tím pádem se nemůžeme trápit posuzováním a hodnocením toho co jsme udělali, protože  jsme to opravdu dělali nejlépe, jak jsme v tu chvíli s těmi konkrétními znalostmi dělat mohli. Když po večerech budeme dohánět něco, co jsme v pohodě mohli stihnout v pracovní době (ale nestihli, protože jsme se flinkali a nechtělo se nám do toho), bude se nám někde v hlavě pořád honit pocit nespokojenosti, neuspokojenosti a prudy ze sebe samého a naší práce.

Pomocný zdroj: http://www.luboviny.cz/ctyri-dohody-recenze/

Žádné komentáře:

Okomentovat