sobota 13. prosince 2014

Pozvi ty, které nikdo nezve...

Kdo není skautem, zřejmě tak lehce nepochopí, jak je velmi důležitý dobrý skutek denně. Zakladatel skautingu Robert Baden Powell skautům ve své řeči zdůraznil, že je třeba konat každý den alespoň jeden dobrý skutek a snažit se zanechat tento svět o něco lepší než byl. Tato myšlenka má pro skauty obrovský rozměr. Bez toho, aniž by skaut každý den vykonal dobrý skutet, nemůže být zván pořádným skautem. K dobrému skutku patří nejen pomoc, ale i projevovat laskavost, ochotu, zajímat se o druhé, naslouchat... Naše poslání je konat dobré skutky v našem okolí. Nabízet své ruce k dobru.
"Když strojíš večeři, nezvi ty, kteří by tě také pozvali, ale pozvi ty, které nikdo nezve a kteří tě také nemohou pozvat." (srov. Lk 14,12)
Možná tohle vše zní jako utopie. Bude to utopie do té doby, pokud ty mé ruce nepoužiji pro dobro druhých, vždyť je pomoc potřeba. Jsou potřeba i vlídná a laskavá slova, porozumnění... A nic není nemožné, pokud Dobru a Nejvyšší Pravdě věřím. Nezapomínat darovat, kromě darů hmotných i dar nevzácnější - darovat něco sami ze sebe.


Žádné komentáře:

Okomentovat