pátek 23. ledna 2015

Samozřejmost?

Dnešní doba, o které se píše jako spíše o době, kdy je vše dovoleno, máme tisíceré možnosti, jsme svobodní a díky svobodě si můžem dovolit mnoho, nikdo nám nemůže kecat do života, hledáme svůj individualismus, který se snažíme upřednostňovat, kde to jde... Tak vidím i dnešní dobu já. Nevím, zda v době dřívější bylo lépe, to nevím. Jen si myslím, že slovo a význam slova samozřejmost, byla brána jinak. Dneska nám prostě autobusy jezdí každou hodinu a když má pár minut zpoždění, už někdo v davu čekajících hudruje. Máme léky, které nás kurýrují a docela dobře, hudrujeme na jejich drahost. Velké procento z nás má kde spát, má postel, ale když nám vypnou přívod tepla nebo zdraží hudrujeme... Když do autobusu nastoupí starší člověk, všichni sedí a rači se nekoukají, raději mají klapky na očích a sluchátka v uších, je tedy samozřejmostí, že nepouštět lidi sednout, je samozřejmostí, že jsou plné obchody jídla a vyhazují se, když jim projde doba spotřeby a neprodají se.
Mám dojem, že dneska žijeme v době samozřejmosti, bez toho aniž bysme přemýšleli jak to dříve bylo a došla nám na mysl vděčnost. Myslím si, že lidé, kteří jsou vděční, umí děkovat i za nepříjemnosti, jsou radostnější, šťastnější. Bereš-li život jako samozřejmost, vytrácí se ti jeho smysl. Obsah života ti pak zahaluje nuda. Nebo?
Jistě je lepší děkovat, všímat si i malých věcí, objevíš tak mnoho důvodů ke spokojenosti.
 Možná je těžké začít, ale není možné se rozhodnout pro něco, co vůbec neznáš. A proto je fajn, že ve skautu se seznamuješ s věcmi, situacemi, které náš život rozhodně obohacují a učí nás. Má smysl člověka seznamovat s hodnotami, které mohou změnit svět. Tedy naše víra v nich a činy. Opustila bych dnešní moderní teorie jako např. nechci ovlivňovat, nechci předepisovat co si má druhý myslet, v co má věřit... Ať se svobodně později rozhodne. Máme svobodu.
Četla jsem, že odpověď na takové závěry je ta, že takto se člověk svobodně nerozhodne, protože si neudělá zkušenost. Svoboda tím nebude omezena, ale je potřeba něco zažít. Člověk se umí vrátit nebo odvrátit i po letech.

"Hledíš-li na svůj život s vděčností, temnoty se rozjasní a hořkost dostane jinou chuť. Vděčnost Tě bude chránit před malomyslností a zahořklostí." Anselm Gruen

Žádné komentáře:

Okomentovat