středa 7. ledna 2015

Srdce v novém roce


Především střez a chraň své srdce, vždyť z něho vychází život. (Přís 4,23)

Nový rok přináší mnohým různá předsevzetí. Nemyslím si, že je to špatně, ale mnohé předsevzetí jsou tak laciná. A čím lacinější tím lépe se dají dodržet, alespoň na chvíli ano. Potom nastupuje vůle, trpělivost, zda v tom budu pokračovat dál. A co když si pro letošek dáme jiné předsevzetí. Mnohem
složitější, vyžadující odhodlání, kontrolu a chuť denně začínat, když padnu...
Jedná se o očistu srdce. Srdce je středem naší tajemství bytosti a je to místo, které je schopno komunikovat s Nejvyšší Pravdou nebo Bohem. A tak kde jinde než v novém roce začít než v srdci.

"V srdci se spojuje mysl, vůli a cit v celistvý způsob žití, kdy nám umožňuje myslet, toužit a cítit jako neporušená osobnost. Bez této jednoty se budeme snažit hledat poznání bez citu nebo budeme zdůrazňovat emoce bez reflexivního uvažování. Oba tyto postoje podávají falešný obraz skutečnost"

Srdce vyjadřuje naše nitro. V srdci se ukládají naše přání, tužby, potřeby jak ty špatné, neuspořádané tak ty dobré, uspořádané, krásné.  Vše se v srdci hromadí, ale srdce tohle potřebuje i ventilovat ven, není přece nafukovací a tak používá další pomocníky - ústa. Ústy odchází to, čím srdce prýští, přeteká. Letošní předsevzetí by mohlo být o tom, že budeme poznávat své srdce a tím své touhy, potřeby, upevňovat vůli... A nejen poznávat, ale hlavně očišťovat. Důležitou úlohu hraje vůle, ta nám totiž umožnuje kontrolovat naše emoce, slova.. Je to hnací lidská síla, kterou lze ovládat a která tedy dokáže kontrolovat.

"Práce na tom, jak mluvíme", se proto nemůže omezovat jen na kontrolu vnějšího projevu. Protože nevyjádříme-li svůj svět tužeb, pocitů a emocí prostřednictvím slov, ony si najdou jinou únikovou cestu, třeba v nekontrolovatelných gestech, v chování nebo závislostech. Přístupovou cestou k očišťování slov je očišťování srdce."

Naše srdce ale nelze ztotožňovat s emocí, citem a vůlí, to vše je v srdci totiž obsaženo. Všechno je zde v rovnováze. 

Slova B. Pascala jsou výrazem toho, že srdce je zdrojem intuice, tedy šestého smyslu o němž samotný rozum ani samotná mysl (pokud tímto způsobem řídím svůj život) nemá ponětí: "Srdce má své důvody, o kterých rozum vůbec neví."

Nše cesta ke zlepšení vede přes srdce, to nám ukazuje cestu i skutečnost, kterou je potřeba zlepšit.
 A co musíš proto udělat? Naslouchat svému srdci.


"text v úvozovkách, zdroj z webu www.vira.cz"

Žádné komentáře:

Okomentovat