pondělí 12. ledna 2015

Ve skupině se to lépe táhne

Měla jsem možnost si ověřit, že skautské společenství má opravdu smysl. A taky jsem si to v pozitivním slova smyslu ověřila. Život ve skupině je zcela jiný než v rodině. Neplatí zde přemrštěnost, která mění hranice. Život ve skautském oddíle je mnoharozměrný a jeho smyslem je pomáhat ve výchově. Skautskou partu tvoří mladí lidé, kteří spolu spolupracují, prožívají své životní příběhy, učí se, krotí se, rostou v duchu atd... Myslím si, že skautská výchova má i pro 21. století smysl a ne malý. Mnoho dětí, mladých by ji potřebovalo... Jistě to chce dobré vedení, ale tématem tohoto krátkého příspšvku je říci, že mnoho dětí prožívá v rodině přemrštěnost a život jim tak nějak v něčem uniká.  "Rodiče dělají z dětí zbytečně neschopné chudáky, největší nešvar je v posluhování" tvrdí Vlasta Hillebrandová, ředitelka první Montessori školky v ČR. (zdroj citace PDČ)

Přemrštěnost? Sem patří nevhodné způsoby výchovy. Inu..

"Tak například přehnaná zdvořilost se stává pochlebováním, přemrštěné komplimenty ústí v podlézavost, z líčení vlastních zásluh je rázem hloupé chvástání. Z preciznosti se může stát puntičkářství, ctnost střídmosti se může proměnit v lakotu a nadměrné ochraňování dítěte může být po čase vnímáno jako dusivý příkrov.

Právě cit pro pravou míru oddělí odvahu od neopatrnosti a dokáže rozlišit, kdy je správné dítěti vyhovět, a kdy by to znamenalo kazit je, kdy je třeba být mu nablízku, a kdy už je to vlezlost a dotěrnost. Když je člověk „až příliš“ dobrý, tušíme, že něco není v pořádku, že opravdu dobrý asi nebude. Neuměřenost je jako falešný tón. Hned poznáme, že tady něco neladí, že bychom měli zbystřit a mít se na pozoru." (kniha Maminky, které příliš milují)

Nejen zbystřit či zaměřit se na děti, ale právě na sebe samotné! V tom je ten výchovný vtip.

Závěrem bych dodala, že naše motivační heslo pro letošní skautský rok 2014/2015 je: "Jde to i jinak."






Žádné komentáře:

Okomentovat